14. jaan - Terry Pratchett - "Härrasrahvas"



Ma usun, et Terry Pratchetti nimi ei vaja pikemat tutvustamist ühelegi inimesele, kes seda blogi loeb. Ka "Härrasrahvas" on nauditav oma klassikalises headuses, ühendades minu lemmikud Vanaema Weatherwaxi, Raamatukoguhoidja ja - vaid põgusaks kohtumiseks, aga siiski - Surma. "Härrasrahvas" on omamoodi järg teostele "Võluv võrdsus", "Õed nõiduses", "Nõiad võõrsil". Kelle lemmikute hulka need kuuluvad, siis edasi peaks sarnast liini jätkama "Maskeraad" ja "Carpe juglum" ning hetkel minu kõrval voodis puhkav "Kübaratäis taevast". Nii puhtsubjektiivseks inimeste mõjutamiseks ütlen ära, et minu isiklik lemmik kogu Kettamaailma sarjast on "Õed nõiduses" - võrratu nii eesti kui inglise keeles ja minu puhul garanteeris üle terve toa naerda rõkkamise.
See selleks, aitab häbistavatest kommentaaridest. Nõiakolmik on võrratu - nagu alati - ja paremaks elamuseks on kohustuslik - nagu alati - kursis olemine Shakespare'iga. Muidugi kehtib common knowledge'i nõue tegelikult kõikide Pratchetti teoste puhul, mitte ainult nõidade juures. Ehk siis: kes lugenud ei ole või lugeda ei taha, tutvuge vähemalt internetiavaruste abil eelnevalt klassikaga nagu "Hamlet", "Macbeth", "Suveöö unenägu" ja "Ooperifantoom".
Just selles osas ongi Pratchett kõige paremini tabanud ütlust, et rahvas ei taha midagi uut, vaid vana asja uues kuues. Tema on leidnud sellele täiest õige lähenemise - erinevalt paljudest kaasaegsetest lavastajatest või režissööridest.

Avastasin, et Wikipedias on Pratchetti teoste ideaalselt struktueeritud analüüsid olemas ja tsitaate on nagunii terve world wide web täis, seega lõpetan oma targutamise ja annan teile vaid isutekitamiseks mõned eriti suvalised lausekatked:

„Kõige „varema“ leidmiseks on kulunud palju inimlikku nutikust. Teadmiste praeguse seisu võib kokku võtta järgmiselt: alguses polnud midagi ja see plahvatas.

„Sellise näo omanikuga ei saa vestelda. Niipea, kui sa suu lahti teed, satud sa puuriva pilgu alla, mis kuulutab: oleks parem, kui su jutt oleks huvitav.“

„Nanny Ogg ei teinud ise kunagi majapidamistöid, küll aga põhjustas ta majapidamistöid teistele inimestele.“

„Isegi inkvisiitorid oleksid Nanny Oggi oma ridadest liigse õeluse eest välja heitnud.“

„Mustrum Ridcully tegi haruldaste liikide heaks palju. Näiteks hoolitses ta selle eest, et need haruldaseks ka jääksid.“

„Millie tegi hämmeldunud näo, kuigi tema üldine ilme sellest eriti ei muutunud.“

Magrat ei osanud kitarri mängida, kuid sellest polnud midagi, sest ta ei osanud ka laulda. Inimesed plaksutasid, sest, noh – mida muud nad teha said?“

„Siis, teie kõrgus, saab mesilaskuningannast tavaline tööline,“ lausus Brooks kahtlaselt vabariiklasliku muigega.

„Ärge proovige paranormaalseid asju, enne kui pole normaalsetest aru saanud.“

„Aga sa tead, et surnuaiad on täis inimesi, kes tormasid kohale uljalt kuid ettevaatamatult.“
„Uuk.“
„Mida ta ütles?“
„Minu arust ütles ta, et varem või hiljem on surnuaiad täis kõiki inimesi.“

„Meil on isameest vaja.“
„Uuk.“
„No pane siis vähemalt mingid riided selga.“

No comments:

Post a Comment