3. september – C. J. L. Almqvist – „Sobib küll“



Almqvisti romaani lugedes ei saa arugi, et see nii vana on (ligi 200 a). Mitte, et ta ei annaks edasi tolleaegset atmosfääri – väga hästi annab! Aga ladus ja jutustav keelekasutus ning korralik ülesehitus teevad selle nii kergesti loetavaks, et tekib mulje, et tegemist on tänapäeval kirjutatud ajaloolise romaaniga. Ja omal ajal, tõesõna, oli tegemist skandaalse ja modernse teosega. Iga peatükki sissejuhatavad väljavõtted on valitud äärmise täpsusega ning sama täpne ja ratsionaalne on ka käsitletav aines: armastus, kooselu ja emma-kumma võimalikkus ning võimatus. Eraldamata sisekõned, mõtted, üleminekud – kõik see meenutab väga mõnd 21. sajandi romaani. Rääkimata loo kangelanna Sara Videbecki omal ajal furoori põhjustanud maailmavaatest.

Loole järgneb järelmärkus, milles arutletakse, kas tegemist on või ei ole tendentslooga (jõudes eitavale seisukohale) ning seotakse jutustus teiste Almqvisti lugudega. Seesama järelsõna on ainus kunstliku moega osa raamatukese juures, kuid ajaloolises kontekstis oli seda õigustust ilmselgelt vaja. Almqvist oli üldse skandaalne tegelane, mässaja ja põgenik pealekauba. Teose lõppu on toimetaja Anu Saluäär lisanud ka väikese ülevaate kirjaniku enda seiklus- ja pahederohkest elust.


Hommikul koputati viisakalt uksele. Albert kargas oma toolist püsti, ka eemal teki all oli märgata väikest liigutust. Väljapoole ukse ette unustatud võtit keerati peenetundeliselt ringi, uks läks lahti ja sisse astus Annette, kohvikandik käes.
– Vabandust, armsad härrased, et ma kohviga hilinesin! ütles ta, jutukas ja agar, nii nagu teenijannad väikelinnades vahel juhtuvad olema.

-

Aga tõepoolest, kas ajalookirjutajal ei ole võimatu jälgida kõiki sündmusi? Ja tal ei sobi ju kõnelda kõigest, suurest ja väikesest, nii sellest, mida öeldi, kui sellest, mida ei öeldud, mis juhtus ja mida ei juhtunud, kui tihti kübar rätiku ja rätik kübara vastu välja vahetati?

No comments:

Post a Comment